Project Description

I n opdracht van het kerkbestuur van de Nieuwe Westerkerk is een ontwerpstudie uitgevoerd naar de realisatiemogelijkheden van een vernieuwde entree van het kerkgebouw, de uitbreiding met een multifunctioneel zaaltje en een grote overdekte fietsenstalling die tevens als jaarlijkse braderie- en evenementenruimte zou kunnen functioneren. Bij deze fietsenstalling was ook een ruime buitenberging gewenst.
Aanvullend is nog gevraagd een nieuwe aankleding voor de bestaande inpandige multifunctionele zaal te ontwerpen.
Ten behoeve van de uitbreiding met het zaaltje had de kerk goedkeuring van de gemeente om het perkje aan de straatzijde te bebouwen.
Van de gevraagde programmapunten is alleen de grote overdekte fietsenstalling uit financiële overwegingen niet uitgevoerd.

De kerk gebouwd in 1982-83,ligt aan het Valeriusrondeel met de rug naar de Ketensedijk vlakbij de Stormvloedkering in de Hollandsche IJssel. De kerk ligt in het brandpunt van de in een halve boog omringende flats (14 lagen) uit de midden jaren ’70. Het hart van de volledig in schoon metselwerk opgetrokken kerk is de 14 meter hoge toren die nagenoeg boven de entree van de kerkzaal is gepositioneerd. Alle belangrijke ruimten (entreehal, kerkzaal, multifunctionele zaal) cirkelen rondom de toren. Naast alle kerkelijke activiteiten worden de beschikbare ruimtes ook aan derden verhuurd.

Het bestaande kerkgebouw met zijn zeshoekige kerkzaal met bijzondere kap, appelbloesem metselwerk, zware betonlateien, betonnen raamdorpelelementen en zware boeiboorden is een herkenbaar product van zijn tijd. De rechthoekige toren, het hart van het gebouw, staat naast maar loodrecht op de as van de invalsweg.
De aan de noordzijde gelegen entree van het kerkgebouw had met zijn lage plafond en glas-in-lood-ramen en wat bedrukte sfeer. Om het gebouw ook aantrekkelijker en eigentijdser te maken voor de buitenkerkelijke activiteiten is geprobeerd met behoud van het eigen karakter meer licht in het gebouw te brengen. Daartoe zijn op het dak van de entreehal een langwerpige lantaarn ontworpen, die naar de entree van de kerkzaal leidt. Deze lantaarn met rondom glas geeft de ruimte, hoogte, lucht en licht. In de winter- en avondsituatie vormt zij met het licht in de lantaarn ook een uitnodigend baken in de wijk.
Aan de straatzijde is op de plek van het perkje de nieuwe multifunctionele zaal ontworpen in de architectuur van de bestaande aanpalende kamertjes. Met de gelijke detaillering vormt het een toevoeging alsof de zaal er altijd al was.
Door deze uitbreiding aan de voorzijde kwam de bestaande entree verder terug te liggen.
Een goudgele pergolaconstructie en een slankere luifel boven de entree nodigen uit.
De bestaande multifunctionele zaal is voorzien van een nieuwe wand- en plafondafwerking.
Om een lichte moderne ruimte te maken zijn de bestaande schoonmetselwerkwanden gestuukt en wit gesausd.
Een wit akoestisch plafond wordt geschraagd door lariks latten die afsteunen op de wanden. Het daglicht door de doorlopende bovendakse kozijnstrook kleurt met de goudgele lariks latten de ruimte.
De cirkelvormige verlichting met de aanvullende verlichting in de plafonds maken de ruimte tot een feestelijke zaal.
De ingrepen hebben het kerkgebouw, dat intensief wordt gebruikt, een zonnig tweede leven gebracht

Architect: ir. Joep Damstra

Fotografie: Wim Groenendijk

Werknummer: 1604