Leiden – Het onderwijsgebouw van het LUMC is de mooiste nieuwbouw, die de afgelopen vijf jaar in de Leidse regio is neergezet. Het Kamerlingh Onnes Laboratorium is het mooiste voorbeeld van een bestaand pand, dat een nieuwe bestemming heeft gekregen.

Deze twee panden zijn de overtuigende winnaars van de architectuurverkiezing, die het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) en het Leidsch Dagblad samen hebben georganiseerd. Meer dan 1600 mensen hebben hun stem uitgebracht.
De meeste stemmen waren er voor het Kamerlingh Onnes Gebouw, dat in zijn categorie 36,5 procent van de stemmen vergaarde. Dit pand aan het Steenschur is door architect Hans Ruijssenaars gerenoveerd en uitgebreid om het geschikt te maken voor de huisvesting van de faculteit der rechtsgeleerdheid. Hij toonde zich in een eerste reactie ‘aangenaam verrast’ door de uitverkiezing. Het gebouw Nieuw Energie aan de 3e Binnenvestgracht in Leiden eindigde als tweede in deze categorie.
In de categorie nieuwbouw wint het onderwijsgebouw van het LUMC met 27,4 procent van de stemmen. Dit pand is ontworpen door Pieter Walraad van architectenbureau EGM uit Dordrecht. Het valt met name op door de goudkleurige collegezaal, die uit de gevel steekt. ,,Geweldig nieuws”, reageert de architect. ,,Ik ben zeer verheugd dat het gebouw zo door de Leidenaars wordt gewaardeerd.” Het Leids Universitair Watersport Centrum in Leiderdorp en een huizenblok in de Leidse nieuwbouwwijk Roomburg eindigden in deze categorie als tweede en derde.