Project Description

Op 28 juni 2019 is de nieuwe entree van het CODA feestelijk geopend.
Tussen de bestaande Bibliotheek (architect Hans Ruijssenaars, 1980-1984) en het Museum (architect Herman Hertzberger, 1999-2004) is een nieuwe gezamenlijke entree gerealiseerd.
Beide gebouwen hadden een eigen ingang die ca. 120 m uit elkaar lagen.
Door de fusie tot één instelling CODA Cultuur Onder Dak Apeldoorn werd de noodzaak tot één entree steeds duidelijker.
In 2014 waren de eerste gesprekken met de directie van CODA en in 2017 kregen wij van de gemeente opdracht tussen die twee zeer verschillende gebouwen een nieuwe entree te ontwerpen. Beide gebouwen stonden met de achterkanten naar elkaar toe. Ertussen was een laad-losplein voor de Bibliotheek en een nooduitgang voor het Museum. Op het binnenplein van Bibliotheek, Museum en Huis voor Schone Kunsten (Rudy Uytenhaak, 1990-1994) ontwikkelde zich de afgelopen jaren een steeds succesvoller Cultuurplein voor allerlei manifestaties.
De open ruimte tussen Bibliotheek en Museum was daarbij een ernstige geluidslek naar de woningbouw aan de Vosselmanstraat.
De Bibliotheek is een volledig gemetseld gebouw dat langzaam meedraait met de straat en het Museum is een transparant betonskelet rondom bekleed met strakke glazen gevels en aan de bovenzijde afgesloten met de betonnen noppengevels van het archief.
Grote materiaal-contrasten dus, twee achterkanten tegenover elkaar en een stedebouwkundige geluidsopening tussen de twee in. Een niet eenvoudige maar wel zeer interessante opgave.
In goed overleg tussen de twee architecten is een derde gebouw ontworpen met een eigen materiaalgebruik (staal en hout) dat als een accolade buiten de rooilijn de twee verschillende gevels verbindt. Ook het hoogteverschil tussen de twee gebouwen wordt gerelativeerd door de ranke staalconstructie die los blijft van beide gebouwen.
Zowel het Museum als de Bibliotheek gaan zich intern aanpassen aan de nieuwe entree.
Zo is bij het Museum de horecafunctie direct naast de entree gesitueerd met bedienmogelijkheden zowel naar het zonnige terras in de Vosselmanstraat als naar het Cultuurplein.
Bij de Bibliotheek zal in de nabije toekomst een functie gevonden moeten worden voor de geprononceerde bestaande entree aan de Nieuwstraat (Historisch Museum?)
Bij het Museum volgt een herbestemming van het voormalige horeca-gebied.
De centrale ontvangst en museumwinkel bevinden zich in de nieuwe entreehal.
Royale doorgangen naar Bibliotheek en Museum bevorderen op deze manier hopelijk een grotere interactie tussen de twee functies dan voorheen.
De nieuwe Entree is van de beide uiteinden van het totale CODA-gebouw (bijna 140 m lang) goed zichtbaar en nodigt met zijn feestelijke masten en buitenluifel uit tot een gezamenlijke entree.

Hans Ruijssenaars, Ruijssenaars Damstra architecten, Amsterdam
In samenwerking met Bert Klaaysen, Avenir Projects, Apeldoorn

Architect: prof. ir. Hans Ruijssenaars

Uitwerking, begeleiding en interieur: Bert Klaaysen Avenir Projects

Opdrachtgever: CODA Apeldoorn

Constructeur: Pensera

Hoofdaannemer: Linthorst Bouwgroep

Opdracht: 2017

Bouwjaar: 2018-2019

Bruto oppervlak: m2

Fotografie: Avenir Projects en Hans Ruijssenaars

Werknummer: 1708