Uitbreiding Museum Hilversum wint eerste prijs

BNA Gebouw van het Jaar 2006 Regio Noordwest/Centrum

De laatste plaquette in de voorronde van het BNA Gebouw van het Jaar is uitgereikt: Hans Ruijssenaars ontving in het stadhuis van Almere de eerste prijs in Regio Noordwest/Centrum voor zijn ontwerp van de uitbreiding van Museum Hilversum. De jury was vol lof over de wijze waarop hij dit historische gebouw met een klassieke opzet vakkundig heeft uitgebreid met een zeer eigentijds uitgewerkte aanbouw.

Vandaag werden de voorrondes van het BNA Gebouw van het Jaar 2006 afgesloten met de prijsuitreiking van Regio Noordwest/Centrum. De uitbreiding van Museum Hilversum van Hans Ruijssenaars completeerde het rijtje regionale winnaars, die alln een goede kans maken om volgende maand de landelijke hoofdprijs in de wacht te slepen. Juryleden Jo Coenen, René Erven, Rob Hendriks, Rudy Stroink en Bauke Tuinstra waren onder de indruk van deze verrassende aanbouw die enerzijds stijlkenmerken van het bestaande gebouw overneemt maar anderzijds een geheel nieuwe richting inslaat.

Kwaliteitsimpuls

Uit het juryrapport: ‘Deze uitbreiding van een bestaand vrijstaand museumgebouw is zodanig ingepast in de stedenbouwkundige context dat deze context er een belangrijke kwaliteitsimpuls van heeft ondergaan. Op het eerste gezicht lijkt de uitbreiding een traditioneel, historiserend ontwerp. Bij nadere beschouwing blijkt het echter om een moderne herinterpretatie van historische beelden en referenties te gaan. De onbevangenheid waarmee bij deze herinterpretatie te werk is gegaan verdient lof en respect.

Het resultaat is zowel van buiten als van binnen niet alleen bijzonder mooi en functioneel maar ook architectonisch vernieuwend door het ambigue contrast tussen oud en nieuw. De relatie tussen het oude museumgebouw en de nieuwe uitbreiding vertoont een intrigerende combinatie van verwantschap en complementariteit. (&) In alle opzichten van maat, schaal, structuur, kleur, detaillering en lichtinval tot en met de balustrades rond de vides aan toe getuigt het ontwerp van vakmanschap. Vakmanschap dat op meesterlijke wijze is ingezet voor het bespelen van stemming en gemoed.’

Kanshebbers finale

De jury nomineerde naast de gekozen winnaar nog negen andere projecten voor de nationale hoofdprijs die op 21 april in De Meerpaal in Dronten wordt uitgereikt. Alle genomineerde projecten uit de verschillende BNA-regios maken die middag kans de landelijke titel BNA Gebouw van het Jaar 2006 in de wacht te slepen. Welke projecten dat zijn, vindt u op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.